Hem       Om företaget       Våra produkter       Recept       Öppettider       Kontakt   
 
 
Länkar
Nyhetsmorgon lagar vårkyckling
från Viking Fågel.
Se klipp

Björn blir intervjuad i samband med finalen i Årets kock 2014.Se klipp

Tillagning av gås från Viking Fågel i Nyhetsmorgon. Se klipp

Gåsmarsch mot matbordet

Läs mer

Årets kock ska tillaga svensk anka
Läs mer

Gässen som överlevde Mårten

hd.se/angelholm

"Alla vet att det fungerar så här"
www.expressen.se
 

Viking Fågels fjäderfäproduktion - Våra djur är klimatsmarta!

     
Om Viking Fågel
Björn Olsson köpte sina första gäss redan som åttaåring och Viking Fågel etablerades 1994. Idag är det ett familjeföretag som föder upp gäss, kalkoner och kycklingar. Alla djuren föds upp på vår egen gård och slaktas på vårt gårdsslakteri. Vi odlar spannmål och halm till djurens foder och strö. Stallarna värms upp av vår fjärrvärmecentral som eldas med halm från våra egna fält. Djurens gödsel sprids på våra åkrar och ger näring till jorden. Våra djur är klimatsmarta!

Gåsproduktionen
De flesta av våra gäss kommer från våra egna avelsdjur. Gässen börjar värpa ägg när dagarna blir ljusare i slutet av februari. Äggen läggs i en 37,5 grader varm ruvare där de stannar i ca 30 dagar innan de flyttas över till kläckningsmaskinen. De nykläckta gässlingarna hålls inomhus de första veckorna och går därefter på bete fram till Mårtens afton i början av november.

Kalkonproduktionen
Vi köper daggamla kalkonkycklingar. Beläggningen i våra stallar är 12 kg/m2 vilket innebär ca 2 kalkoner/m2. Uppfödningstiden är ca 12 veckor.
  Majskycklingproduktionen
Vi köper daggamla kycklingar. Beläggningen i våra stallar är 12 kg/m2 vilket innebär ca 6 kycklingar/m2. Svensk lag medger upp till 36 kg/m2. Antal kycklingar per stall varierar beroende av stallstorleken. I dagsläget rymmer vårt största stall 4 500 kycklingar. Uppfödningstiden är ca 7-8 veckor.
Majskycklingarnas foder består av ca 55 % majs. Övriga beståndsdelar är till största del spannmål, gräsmjöl och rapsprodukter. Fodrets sammansättning ger en långsammare tillväxt hos kycklingen vilket gör köttet saftigare och smakrikare.

Ungtupproduktionen
Ungtuppar är kycklingar som fått växa lite längre och bli lite större. Det ger ett moget och saftigt kött. Uppfödningstiden är 13 veckor.

Slakten
All slakt sker på vårt gårdsslakteri. Transporten mellan stallet/betet och slakteriet överskrider aldrig 5 minuter vilket innebär att djuren utsätts för minimal stress. När kycklingen anländer till mottagningsrummet i slakteriet sker el-bedövning, avlivning genom avblodning, skållning, plockning, urtagning av inälvor, luftkylning och paketering. Varje slakt övervakas av Livsmedelsverkets besiktningsveterinär som kontrollerar djurskydd och livsmedelssäkerhet.
 
 
     
 

Viking Fågel
Berchshillsvägen 152
266 94 Munka-Ljungby

Besöksadress
Nya Axtorpsvägen 372
266 94 Munka-Ljungby
www.vikingfagel.se
vikingfagel@telia.com
Telefon: 070-22 700 94

Gilla oss på Facebook