Hem       Om företaget       Våra produkter       Recept       Öppettider       Kontakt   
 



 




 




 

Recept

 
 GÅS

Beräkna 700-1000 g/person

5 kg gås
3-4 äpple
ca 400 g sviskon
1 citron
salt, peppar

Sås

4 msk smör eller margarin
7 msk vetemjöl
5-6 dl sky
1-2 dl vatten (gärna kokvatten från potatisen)
3 dl grädde
3-4 msk svart vinbärsgelé
1 msk collorit alt. soja
Salt, peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut gåsens inkråm (hjärta, lever, muskelmage, hals). Krydda gåsen invändigt med salt och peppar. Fyll gåsen med äppelklyftor och sviskon. Gnid in gåsen med citron. Krydda med salt och peppar. Lägg inkråm och gåsen med bröstet uppåt på ett galler med långpanna under. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 2,5-3 timmar. Ös med skyn då och då. Gåsen är klar när den är helt genomstekt där låret fäster vid kroppen och när köttsaften är utan rosa inslag.

Alternativt kan gåsen tillagas långsamt i ca 125 grader. Höj temperaturen mot slutet för att ge färg. Tillagningstiden blir ca 6 timmar.

Tag ut gåsen en kvart innan den är klar och sila av skyn från långpannan. Ställ tillbaka gåsen i ugnen. Låt skyn stå 5 minuter och skumma sedan av fettet.
Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet i det smälta smöret. Späd med sky, vatten (eller buljong av kokt inkråm) och grädde. Låt koka upp. Sätt smak och färg efter tycke med vinbärsgelé, collorit, salt och peppar.

Tag ut gåsen och skär upp den. Servera med kokt potatis/hasselbackspotatis, sås, svart vinbärsgelé, rödkål, brysselkål, inkråm och ev. kokta äppelhalvor med sviskon.
 

Mjölkproteinfri:
Använd mjölkfritt margarin och havregrädde i såsen.
 
  Laktosfri:
Använd laktosfri grädde och laktosfritt smör.
  Glutenfri:
Toppred med 10 msk Maizena brun redning. Använd collorit eller glutenfri soja.
  Äggfri:
Rätten är äggfri.
 
 ÄPPLEKAKA

4-6 personer

2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
100 g smör
4 äpplen

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman de torra ingredienserna.
Smält smöret.
Blanda ägget och det smälta smöret med de torra ingredienserna.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Lägg äpplena i en smord ugnsfast form.
Bred smeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Sätt ugnen på varmluft de sista minuterna för en extra knaprig överdel.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
 

Mjölkproteinfri:
Använd mjölkfritt margarin. Uteslut vaniljsåsen eller använd vaniljsås baserad på havre. Använd havre- eller sojaglass.
  Laktosfri:
Använd laktosfritt smör.
  Glutenfri:
Byt ut vetemjölet mot 2 ¼ dl glutenfri mix. Det är enklast att använda vaniljsåspulver men kontrollera innehålls-förteckningen. Kontrollera glassens innehållsförteckning.
Ekströms marsansås och Engelholms glass brukar vara glutenfria.
  Äggfri:
Uteslut ägget.
 
 
 
     
 

Viking Fågel
Berchshillsvägen 152
266 94 Munka-Ljungby

Besöksadress
Nya Axtorpsvägen 372
266 94 Munka-Ljungby
www.vikingfagel.se
vikingfagel@telia.com
Telefon: 070-22 700 94

Gilla oss på Facebook